Yoga is goed voor lichaam en geest. Je ademhaling is hierbij erg belangrijk, net als de uitlijning van je lichaam in elke houding. Kracht en lenigheid worden beide getraind. Je brengt ook je gedachten tot rust. Hoe vaker je het doet, hoe meer je het meditatieve, rustgevende effect voelt. In het begin is het hard werken, maar oefening baart kunst. Yoga brengt je in balans. Gun jezelf aandacht en positieve energie. Yoga is voor iedereen. Je hoeft niet lenig of sterk te zijn.

Hatha Yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. Het in balans brengen van lichaam en geest. Waarom Hatha Yoga: Yoga herstelt de balans tussen het hoofd met het denken en het lichaam met het voelen. In het dagelijks leven voert het denken vaak de boventoon, hierdoor kun je klachten van spanning en onrust ervaren. Een eerste ingang om het hoofd tot rust te laten komen is het voelen van het lichaam. Tijdens de yogales laat je het denken tot rust komen door in aandacht te ‘luisteren’ naar wat het lichaam te vertellen heeft. De oefeningen en houdingen zijn gericht op het soepeler maken van je lichaam en het in balans brengen van lichaam en geest. Je leert de aandacht in het hier en nu te brengen en verleden en toekomst even te laten voor wat het is. Je wordt je bewuster van je lichaam, de oefeningen versterken het (zelf)vertrouwen en brengen rust. Daarnaast kan yoga meer inzicht geven in hoe je de dingen doet in het dagelijks leven. Yoga brengt je weer in contact met jezelf De lessen bestaan uit losmaak oefeningen, ademoefeningen, yogahoudingen , een meditatie en een lange eindontspanning. Dit alles met de aandacht volledig in het hier en nu. Ieder oefent op zijn of haar eigen niveau met respect voor de eigen grenzen. Redenen om yoga te beoefenen: * Je wilt je leren ontspannen * Verbeteren van je kwaliteit van leven * Beter slapen * Beter leren voelen wat voor jou belangrijk is, meer in je eigen kracht komen. * Een soepele geest in een soepel lichaam

Vinyasa Yoga is een zachtere, minder zware vorm van poweryoga. Vinyasa betekent flow en met flow bedoelen we een aaneenschakeling van bewegingen achter elkaar zodat je de flow behoudt en de intensiteit verlaagt. Door deze bewegingen achter elkaar te doen krijg je zodanig een ademstroom/techniek dat dit ervoor zorgt dat je meditatie/concentratie verhoogt tijdens de houdingen.

De les is start met aarde elementen om tot rust te komen. Vervolgens de warmte in je lichaam te krijgen dmv zonnegroeten en dan door naar de houdingen. In de houdingen word je begeleid zodat je nog meer verdieping en verlenging kunt creëren in de houding. Per les wordt er gevarieerd met de houdingen.  Uiteindelijk sluiten we af met een relaxation van ong 7-10 minuten.

Yin Yoga is een yogastijl waarin diepe ontspanning, mindfulness, mobiliteit & soepelheid van bindweefsel en stimulatie van levensenergie (Chi) samenkomen. Yin Yoga is een tegenhanger van ons hectische leven, the calm in the storm!

Ondanks dat deze yogastijl erg passief overkomt, kunnen de houdingen toch behoorlijk uitdagend zijn op zowel fysiek als mentaal vlak. Doordat we in onze Yang gerichte westerse levensstijl voortdurend bezig zijn zowel met ons lichaam als in ons hoofd is het best moeilijk om stilte toe te laten. We leven veel in ons hoofd en staan vaak niet in contact met ons lichaam. Ons lichaam vertelt ons veel, maar we negeren het of we zijn niet in staat om te horen en te voelen wat ons lichaam ons te vertellen heeft. Yin Yoga kan ons helpen om beter om te gaan met onze hectische en drukke levens en weer in contact te komen met ons lichaam.

In Yin Yoga maken we kennis met de kracht van stilte, met een ‘zijn-modus’ in plaats van een ‘doe-modus’, acceptatie, loslaten en naar binnen kijken. De houdingen worden voor langere tijd vastgehouden; drie tot vijf minuten. Op deze manier wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd en blijven de gewrichten soepel. Zo wordt er ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten. Bindweefsel ondersteunt, verbindt, beschermt onze organen en geeft ons lichaam structuur. Met behulp van zogenaamde props (yogablokken) zul jij de beste houding creëren in die pose wat bij jou past op dat moment. Een uur rust en ontspanning geven aan lichaam en geest.

Kom een keer meedoen om te ervaren wat Yin voor jou kan betekenen.

Raadpleeg ons lessenrooster voor de actuele lestijden.