Fysiotherapie

Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het hou- dings- en bewegingsapparaat. Met andere woorden klachten aan de spieren, pezen, banden en gewrichten.De klachten kunnen ontstaan tijdens het uitoefenen van werkzaamheden, spanning, een ongeluk, of als gevolg van veroudering. Met behulp een fysiotherapeut kunnen de klachten gestabiliseerd, verminderd of verholpen worden.

De fysiotherapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Ook bekijkt de fysiotherapeut of u andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Aan de hand van de uitkomsten wordt samen met u een behandelplan opgesteld, een prognose gegeven en een afspraak voor een behandeling gemaakt.

Mocht het zo zijn dat u beter geholpen kunt worden door een fysiotherapeut met een specialisme, dan zal hij u naar die collega verwijzen en een overdracht doen. Zo werken wij bij Fysio Fitness Visscher

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie bij de behandeling van sportblessures streven wij ernaar, u zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen, eventueel met een aangepast trainingsprogramma. Daarnaast helpen wij sporters op ieder niveau om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren.

Revalidatie

Revalidatie is een medische term die herstel betekent, of letterlijk weer valide worden na een ongeval of medische ingreep zoals een operatie. Het revalidatieproces kan behoorlijk ingewikkeld zijn, en zowel lichamelijke als psychische aspecten omvatten. De wensen en mogelijkheden van de patiënt zijn de basis voor het behandelplan. Stap voor stap en in goede samenwerking werken patiënt en behandelaars aan verbeteringen in het functioneren. Bij Fysio Fitness Visscher werken de verschillende disciplines nauw met elkaar samen. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat u de meest optimale behandeling met het best passende nazorg- en revalidatietraject krijgt.

Dry needling

Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek met pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoint is spieren. Triggerpoints zijn drukgevoelige plaatsen/verhardingen in de spieren die vervolgens niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. De behandeling valt in Nederland onder de reguliere zorg van de musculaire therapeut.

Dry needling therapie kan worden toegepast bij:

Stijve spieren en gewrichten, RSI- klachten, klachten van de nek, schouder, arm, (tennis) elleboog, onderarm en pols. Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren, krampen,uitstralende pijn patronen, hielspoor, etc.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

Acuut – bijv. door een verkeerde beweging of ongeluk.Chronisch: door een langdurig verkeerde houding. Langdurige overbelasting van bijv. arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS). Overbelasting / blessures bij sporters. Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia. Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gips. Psychologische factoren zoals stress en depressie. Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie.

COPD

COPD met fysiotherapie voor COPD, in combinatie met een op uw lijf afgestemd trainingsprogramma voor het optimaliseren van uw conditie, streven wij ernaar uw COPD-gerelateerde klachten zo dragelijk mogelijk te maken.

Wanneer COPD revalidatie:
Vaak krijgen mensen met COPD bij de minste inspanning het benauwd.
Hierdoor wordt bewegen een opgave en gaat men steeds minder doen,het gevolg is verminderde energie en kracht, wat leidt tot stoppen met een bepaalde hobby’s en of verminderde sociale contacten.

De fysiotherapeut stelt met u een een behandelplan op en bestaat uit een aantal stappen;

– looptest van 6 minuten, ook wel nulmeting
– conditie training
– krachttraining
– losmaken van de ribben en spierenspanning
– ademhalingsoefeningen
– na 6 weken looptest van 6 minuten, ter vergelijking.

Vergoeding:

Wanneer u bij de longarts onder behandeling bent heeft u bepaalde testen ondergaan. Hieruit blijkt dat u COPD heeft, indien u GOLD 2 of meer heeft wordt dit vergoed uit de basis .

Manuele therapie

Manuele therapie het doel van deze therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn als ook het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten,het werk en in de sport. De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties.

Wanneer naar een manueel therapeut?

Wanneer een gewricht slecht kan bewegen, of als dit pijnlijk is, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

-hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
-nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
-lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
-hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
-duizeligheid bij het bewegen van de nek;
-kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
-heupklachten.

Medische fitness

Medische fitness is fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut. In onze oefenzaal trainen wij in kleine groepen van maximaal acht personen. Hierdoor is er letterlijk en figuurlijk veel ruimte voor persoonlijke begeleiding met veel aandacht voor individuele klachten en beperkingen.

Medical Taping Concept

Medical Taping Concept is een van oorsprong Aziatische tapemethode, die niet alleen een stabiliserende werking heeft op gewrichten, maar tevens de spierfunctie, de bloed- en lymfcirculatie stimuleert en ondersteund.

Wanneer Medical Taping?

-(Na)behandeling van blessures
-Verminderen van klachten door vloeistofstuwing zoals oedeem en bloeduitstorting
-Houdingscorrectie
-Bestrijding van (spannings)hoofdpijn en zenuwpijn door beinvloeding van het zenuwstelsel
-Het gunstig beinvloeden van organen zoals bij maagklachten

Het voordeel van deze manier van tapen is dat het effect van de behandeling langer duurt dan een halfuur bij uw fysiotherapeut. Het genezingsproces wordt continu ondersteund. Omdat de tape meerdere dagen kan blijven zitten, ook tijdens douchen en zwemmen, onstaat een unieke 24-uurs behandeling.

 

Thuiszorg-Fysiotherapie

Thuiszorg-Fysiotherapie de thuiszorgfysiotherapeut houdt zich bezig met fysiotherapie bij de cliënten thuis, die stoornissen en beperkingen vertonen waardoor het thuisfunctioneren onder druk komt te staan.

 

Orthopedische Revalidatie 4xT methode

Wat is de Orthopedische Revalidatie methode precies?
4xT is een behandelmethode, die bestaat uit testen, tapen, triggeren en trainen.

Testen: tijdens elke behandeling wordt met een aantal sneltesten bekeken hoe het bewegen gaat en of de beweging beperkt en hoeveel pijn het doet.

Triggeren:  met fysiotherapeutische mobilisatietechnieken en manuele therapie wordt de beweging het gewricht ingestuurd en vrijgezet.

Tapen:  na het testen wordt de beweging de goede richting ingestuurd en ook die richting ingetapet

Trainen: specifieke en doelgerichte medische fitnesstraining om de resultaten te behouden.

De 4xT-methode helpt bij vrijwel alle orthopedische gewrichtsklachten aan de rug, nek, elleboog, schouder, knie en enkel.

Beweegprogramma’s voor chronische aandoeningen

Heeft u een chronische ziekte of aandoening, zoals artrose, osteoporose, COPD of diabetes?
Bij de zorg van de huisarts of het ziekenhuis die u dan krijgt, hoort ook advies over ‘gezond leven’. Een extra beweegprogramma kan u helpen om zo fit mogelijk te blijven en nieuwe klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Etalagebenen of Claudicatio Intermittens

Claudicatio intermittens is een uiting van problemen van de doorbloeding in de benen als gevolg van slagaderverkalking. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen zij net alsof zij naar etalages kijken. Hier komt de naam etalagebenen vandaan. Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten en kalk, wat door het bloed vervoerd wordt. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Uiteindelijk kan een vernauwing ontstaan. Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is om voldoende zuurstofrijk bloed naar de spieren aan te voeren, ontstaat er bij inspanning krampende pijn in het been, die dwingt tot regelmatig stilstaan.

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met etalagebenen is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd, lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Fysio Fitness Visscher is aangesloten bij het landelijk netwerk ClaudicatioNet. Zo heeft u de garantie dat de therapie van goede kwaliteit is.

Procedure

Wanneer u bij de fysiotherapeut komt, wordt bekeken wat u op dit moment kunt en wat de knelpunten zijn. Na dit intakegesprek wordt een aantal testen afgenomen om de gezondheid in kaart te brengen. Aan de hand van deze gegevens wordt het beleid bepaald. Elke drie maanden wordt u opnieuw getest, om het verloop van de ziekte in kaart te brengen.

Fysiotherapie bij Parkinson

Wat is de ziekte van Parkinson?
Parkinson is een chronische aandoening in de hersenen.
De Ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine. Het tekort aan dopamine ontstaat door het afsterven van de dopamine producerende zenuwcellen in de zwarte kern (substantia Nigra). Waardoor het komt dat de dopamine producerende zenuwcellen afsterven is nog niet precies bekend. Door het tekort aan dopamine ontstaan er problemen in het dagelijks functioneren. Bij de ziekte van Parkinson kunnen een aantal symptomen optreden zoals:

*Trillen (tremoren),
*Trager worden met bewegen,
*Stijfheid (rigiditeit),
*houdings- en evenwicht problemen,
*bevriezen (freezing),
*daarnaast kunnen er nog andere symptomen optreden op het sociale en emotionele vlak.


Wat doet de fysiotherapeut bij de ziekte van Parkinson?

De fysiotherapeut brengt tijdens de eerste afspraak uw klachten zorgvuldig in kaart. Uw gezondheid en dagelijks functioneren wordt besproken en onderzocht. Waarna er samen met u een behandelplan wordt opgesteld. Dit behandelplan is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden en wensen.

De behandeling kan onder andere bestaan uit:
*Conditie training
*Looptraining
*Evenwichtsoefeningen
*Oefentherapie gericht op het verbeteren van de houding
*Val preventie
*Oefenen van de transfers (cognitieve beweegstrategie/cues)
*Advies en voorlichting

Heeft u een verwijzing nodig van de behandelend arts?

Ziekte van Parkinson staat op de chronische lijst. Dit betekend dat u met een verwijzing van de neuroloog of geriater in aanmerking komt voor vergoeding uit de basis verzekering. Voor u in aanmerking komt voor vergoeding uit de basis verzekering moet u eerst 20 behandelingen zelf betalen of deze kunnen vergoed worden via uw aanvullende verzekering.