Dry Needling

Wanneer je pijn en spanning (bijvoorbeeld door stress) in je lichaam hebt, gaat je lichaam dit vaak op een verkeerde manier compenseren, waardoor jouw lichaamshouding verandert (dus ook de lengte van de spieren).
Het onnodig aanspannen van de schouders en rugspieren zorgt al snel voor een vervelende pijn. Hierdoor verkrampen je spieren, wat vaak opnieuw pijn veroorzaakt en lang aanhoudt. Met de Dry Needling behandelmethode bereiken we met een speciale dunne naald de kleine ‘verhardingen/knoopjes’ die zijn ontstaan in jouw spieren. Dit worden ook wel triggerpoints genoemd. De dunne naald zorgt ervoor dat de spier een reflex toont: de spier spant zich kort aan en ontspant zich daarna direct.  

De verkramping wordt hiermee opgeheven, waardoor de pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert. Dry Needling is een veilige en zeer efficiënte methode waar veel mensen baat bij hebben!

Triggerpoints zijn eenvoudig gezegd de verharde ‘knopen’ in de spieren die ervoor zorgen dat je
pijn ervaart. Wanneer je met de vingers drukt op een triggerpoint dan is de pijn meestal direct herkenbaar.

Triggerpoints kunnen ontstaan door een spontane verkeerde beweging of als gevolg van een ongeval. Ze kunnen ook ontstaan door langdurig een verkeerde houding aan te houden of veel repeterende bewegingen te maken. Langdurig de spieren niet gebruiken, bijv. na gips of stress, kan ook tot triggerpoints leiden.

Gevolgen van een triggerpoint (spierknoop kunnen zijn: 

  • Pijn en/of stijfheid in een spier
  • Het niet goed kunnen bewegen van gewrichten (bijvoorbeeld de schouder)
  • Verminderde kracht in de spieren
  • Anders bewegen of compenseren door pijn
  • Uitstralende pijn in armen en benen
  • Hoofdpijn en/of duizeligheid

Dry Needling behandeling

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten middels een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij/zij de spieren die de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna de behandeling plaats vindt. De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur. 

Een dry needling behandeling valt onder de vergoeding van fysiotherapie. Onze fysiotherapeuten voldoen aan alle eisen die de zorgverzekeraar stelt, om in aanmerking te komen voor de vergoeding van een behandeling dry needling.